Binnen een onderneming vinden regelmatig veranderingen plaats, denk bijvoorbeeld aan een zetelwijziging of de aanstelling van een nieuwe bestuurder. U mag hierbij niet vergeten dat u niet enkel de statuten moet aanpassen, maar ook deze wijzigingen moet doorgeven aan de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Indien u dit niet doet, kan dit juridische gevolgen hebben. Welke wijzigingen moet u doorgeven en wat zijn de gevolgen indien u dit niet doet? U leest het in dit artikel.
Waarom is dit zo belangrijk?
De wijzigingen die u doorgeeft aan de KBO zullen gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De publicaties in het Belgisch Staatsblad zijn openbaar en kunnen door iedereen geraadpleegd worden. Derden, zoals klanten of leveranciers, mogen vertrouwen op de juistheid van die officiële gegevens. Als de gegevens correct en tijdig gepubliceerd zijn, worden derden geacht hiermee rekening te houden. Indien dit echter niet het geval is, zijn de veranderingen niet tegenwerpelijk aan derden en worden deze geacht nooit plaatsgevonden te hebben (t.a.v. deze derden).
Welke wijzigingen moet u doorgeven aan de KBO?
Als onderneming bent u verplicht om bepaalde gegevens in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) correct en up-to-date te houden. Concreet moet u wijzigingen doorgeven zoals:
- De verplaatsing van de maatschappelijke zetel;
- Een naamsverandering van de vennootschap;
- Een wijziging van het maatschappelijk doel of de rechtsvorm;
- Elke statutenwijziging;
- Een aanpassing van de samenstelling van het bestuur;
- Elke nieuwe vestigingseenheid registreren, gesloten vestigingen schrappen;
- Elke verandering van de contactgegevens;
- Veranderingen in de economische activiteit.
Deze wijzigingen moeten in principe worden doorgegeven binnen een termijn van 30 kalenderdagen na de beslissing of de inwerkingtreding van de wijziging. Voor sommige wijzigingen, zoals statutenwijzigingen via de notaris, gebeurt de melding automatisch via de griffie, maar de onderneming draagt de verantwoordelijkheid voor de juistheid en tijdigheid van de informatie.
Wat zijn de gevolgen van niet-publicatie?
Binnen de onderneming blijven de beslissingen geldig, maar ze zijn niet tegenwerpelijk aan derden. Zij moeten uitgaan van de gepubliceerde gegevens in het Belgisch Staatsblad. Derden kunnen immers geen rekening houden met wijzigingen waarvan ze niet op de hoogte zijn. Dit kan voor veel onzekerheid zorgen, zeker als er een nieuwe bestuurder is aangesteld. Diens handelingen kunnen namelijk nietig verklaard worden als de aanstelling niet officieel gepubliceerd is. Derden kunnen hierbij schade lijden en de onderneming hiervoor aansprakelijk stellen.
Conclusie: neem uw publicatieverplichtingen ernstig
Wijzigingen binnen uw onderneming zijn niet enkel een interne aangelegenheid, maar deze moeten ook naar buiten gecommuniceerd worden. Doet u dit niet, dan zijn de wijzigingen niet tegenwerpelijk aan derden en kunnen handelingen van bijvoorbeeld een nieuwe bestuurder niet afdwingbaar zijn t.a.v. derden. Dat brengt risico’s met zich mee. Zelfs kleine verzuimen kunnen grote gevolgen hebben. Door regelmatig te controleren of de informatie in de KBO nog overeenstemt met de werkelijkheid, voorkomt u juridische onzekerheid en beschermt u uw onderneming.
Flex Business Law
Zele, 25 april 2025