consumentenrecht, Contractrecht

Wettelijke garantie: wat elke verkoper moet weten.

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van je verplichtingen rond wettelijke garantie. Deze regeling bepaalt wat klanten mogen verwachten bij de aankoop van consumptiegoederen en welke rechten ze hebben bij gebreken. In deze uiteenzetting krijg je een helder overzicht van de huidige regels en de aankomende veranderingen vanuit het federale regeerakkoord.

Op wie is de wettelijke garantie van toepassing?

Op dit ogenblik is de minimale wettelijke garantietermijn voor consumenten twee jaar. Deze termijn is van toepassing op de verkoop tussen enerzijds de consument en anderzijds de verkoper.

De consument is een particulier en handelt dus voor zijn eigen privégebruik. Volgende regeling is dus niet van toepassing indien u een product aankoopt voor uw zaak.

De verkoper verkoopt de consumptiegoederen professioneel en beroepsmatig. De garantieregeling is dus de verantwoordelijkheid van de eindverkoper en niet van de fabrikant.

Op welke consumptiegoederen is de wettelijke garantie van toepassing?

De garantie geldt voor alle lichamelijke roerende voorwerpen. Dit zijn goederen die tastbaar en verplaatsbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan auto’s, meubels, boeken, kledij,…

De regeling is niet van toepassing op de volgende goederen:

  • Water, gas en elektriciteit rechtstreeks uit de leiding. Indien het verpakt is en verkocht wordt in kleinere hoeveelheden is de regeling wel weer van toepassing!
  • Goederen die gerechtelijk of in uitvoering van een beslag zijn verkocht.
  • Materiële gegevensdragers die uitsluitend als drager van digitale inhoud dienen (bijvoorbeeld dvd’s). Deze goederen hebben een eigen set garantieregels. Het is hier belangrijk om een onderscheid te maken met apparaten die digitale elementen hebben, zoals smartphones, hierop is de garantieregeling namelijk wél van toepassing.
  • Onroerende goederen

Welke gebreken vallen onder de wettelijke garantie?

Het gaat over de non-conformiteit van een consumptiegoed. Dit wil zeggen dat het geleverde goed niet overeenkomt met wat de klant heeft besteld. Simpel gezegd: het product doet niet wat het moet doen of voldoet niet aan de afspraken.

Er zijn twee soorten eisen waaraan een product moet voldoen:

  1. De objectieve eisen[1] houden in dat een product moet doen wat je er normaal gezien van mag verwachten. Een stofzuiger moet bijvoorbeeld goed stofzuigen.
  2. De subjectieve eisen gaan over de afspraken die specifiek bij die aankoop werden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een pick-up die gebruikt zal worden voor verbouwingen: als de koper dat heeft aangegeven, moet het toestel die taak aankunnen. Ook alle onderdelen, accessoires en instructies die nodig zijn om het product correct te gebruiken, moeten aanwezig zijn zoals afgesproken.

Hoe lang geldt de garantietermijn?

De garantieperiode bedraagt momenteel twee jaar vanaf het moment van levering. Binnen die periode geldt het vermoeden dat een vastgesteld gebrek al aanwezig was bij levering, tenzij de verkoper kan aantonen dat dit niet het geval is. De consument moet elk vastgesteld gebrek zo snel mogelijk melden, en in elk geval binnen twee maanden na het moment waarop het probleem is opgemerkt.

Wat als er iets misloopt met het product?

Wanneer er binnen de garantietermijn van twee jaar een probleem opduikt met het product, dan heeft de consument recht op een kosteloze herstelling of vervanging. De keuze ligt in principe bij de consument, behalve wanneer de gekozen oplossing voor de verkoper buitensporige kosten of ernstige overlast met zich meebrengt. In dat geval kan de verkoper een prijsvermindering aanbieden.

Veranderingen federaal regeerakkoord

In het kader van het federale regeerakkoord komen er binnenkort enkele belangrijke wijzigingen. Ten eerste wordt het recht op herstel versterkt. Kiezen voor een herstelling is namelijk duurzamer dan een vervanging. Dit gebeurt op verschillende manieren:

  1. Het product moet worden hersteld indien het tijdens de garantietermijn stuk gaat en de herstelling goedkoper of even duur is als de vervanging ervan.
  2. Indien de consument kiest voor een reparatie, krijgt hij/zij een jaar extra garantie boven het wettelijke minimum van twee jaar.
  3. Bepaalde apparatuur kan nog steeds hersteld worden na de minimale wettelijke garantietermijn van twee jaar.

Ten tweede wordt de minimale wettelijke garantietermijn opgetrokken van twee naar drie jaar. De bedoeling is om fabrikanten aan te moedigen om duurzamere producten te maken en de levensduur van gebruiksgoederen te verlengen. Als de consument kiest voor een herstelling, kan dit zelfs leiden tot een totale garantieduur van vier jaar. Dit is niet alleen positief voor de consument, maar ook voor het milieu.


[1] Art. 1649ter, §3 oud BW

Zele, 11 april 2025

Wettelijke garantie: wat elke verkoper moet weten.

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van je verplichtingen rond wettelijke garantie. Deze regeling bepaalt wat klanten mogen verwachten bij de aankoop van consumptiegoederen en welke rechten ze hebben bij gebreken. In deze uiteenzetting krijg...

E-invoicing verplicht vanaf 2026.

Vanaf 1 januari 2026 wordt ‘e-invoicing’ de norm voor quasi elke onderneming in België. Wat is dat nu juist ‘e-invoicing’? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat doet u best als KMO/grote onderneming om u hierop voor te bereiden? In...

De bewijswaarde van een factuur.

Wat is de precieze bewijswaarde van een factuur? Dit kan namelijk een belangrijke rol spelen wanneer er later discussies zouden ontstaan omtrent bepalingen op de factuur, een laattijdige betaling van de wederpartij, … Wanneer u als onderneming goederen of diensten...